Θρησκεία και σώμα: ο εχθρός


Απαραίτητο ερμηνευτικό υπόμνημα
Εκκλησία: Πρόταση ζωής. Με τον ερχομό του Χριστού και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος η αγάπη, η χαρά και η ελευθερία συγκροτούν το είναι σου και με μη ελεγχόμενες εκρήξεις σε διαχέουν στη συνάντηση – κοινωνία με τον Άλλο.
Θρησκεία: Ελεγκτικός μηχανισμός ελεγχόμενου βίου, καταστολής των εκρήξεων και κοινωνικού σωφρονισμού. Τα έχει καλά με την εξουσία και η εξουσία με δαύτη.
Για τη θρησκεία θα πούμε τώρα. Ο.Κ.; Vamos
Ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει, να υποτάξει και να καλουπιάσει, χαρακτηρίζεται: Αμαρτία! Μαγική λεξούλα… Μέγιστος εχθρός, το σώμα. Έδρα της αμαρτίας, αιτία του κακού - ειδικά το σώμα της γυναίκας. Και κυρίως, οι σωματικές λειτουργίες και εκκρίσεις...
Βάφεσαι, γυμνάζεσαι, βγαίνεις; Φόρεσες κάτι που αναδεικνύει ότι είσαι γυναίκα; Είσαι ερωτευμένος; Γελάς; Ασυμβίβαστα για το θρήσκο. Δεν το καταλαβαίνεις; Έχουμε τον τρόπο να σε πείσουμε. Θρησκευτικά κλισέ, απειλές για αιώνια βάσανα, τύψεις κι ενοχές. Εντάξει, σε έχουμε…
Βασανίζεσαι, καταπιέζεσαι, κατακρίνεις; Είσαι σε καλό δρόμο, έτοιμος να κερδίσεις με την αξία σου το θρησκευτικό παράδεισο. Αυτόν της αυτοδικαίωσης, αυτόν της τακτοποιημένης θρησκευτικότητας.
Μάλλον είμαι υπερβολικός. Αναγνωρίζω ότι μεγάλωσα σε μια εποχή, όπου η θρησκεία (ως νόσος) είχε περισσότερα θύματα.
- Ανέραστοι άνθρωποι στο κυνήγι μιας απροσδιόριστης, θρησκευτικής πνευματικότητας.
- Ενδυμασία και εξωτερική εμφάνιση σύμφωνα με τις προδιαγραφές του θρησκευτικού club, με βασικό χαρακτηριστικό την απόκρυψη της αμαρτωλής θηλυκότητας και αρρενωπότητας.
- Πλαδαρά σώματα, αφού δεν πρέπει να ασχολείσαι εφόσον αξίζει μόνο η ψυχή.
- Σοβαρές φάτσες φτιαγμένες από ένα μίγμα θρησκευτικής ηλιθιότητας, γλυκανάλατης αβροφροσύνης και φθονερού κατηχητισμού.
- Εξοβελισμός της απλής χαράς της ζωής που αφορά και το σώμα. Είναι σίγουρα αμαρτωλή!
- Προσευχή, εκκλησιασμός και νηστεία ως εναλλακτική σωματικού μαστιγώματος.
- Θρησκευτικές αντιλήψεις και φιλοσοφία ζωής που σχεδόν ταυτίζονται με πλατωνικές διδασκαλίες και με ινδουϊστικές δοξασίες περί ύλης και σώματος, έστω κι αν ο εκφραστής ή τηρητής τους δεν έχει ιδέα περί του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου ή κατά πού πέφτει η κοιλάδα του Ινδού.
Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Ειδικά στους νέους ανθρώπους. Η θρησκεία υποχωρεί. Ευτυχώς! Καιρός να γνωρίσουμε καλύτερα την Εκκλησία…  
Παναγιώτης Ασημακόπουλος
Θεολόγος καθηγητής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…