Όταν οι μεγάλοι συναντούν τους ασήμαντους….


Το Ναύπλιο είναι μια πανέμορφη πόλη της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα του νομού Αργολίδας. Ταυτόχρονα είναι και ένα ανοιχτό και διαθέσιμο βιβλίο ελληνικής Ιστορίας – για όσους βέβαια δεν είναι κλασσικοί tourists.
Όπως εύστοχα είπε μια φίλη με καταγωγή από το Ναύπλιο, εκεί υπάρχουν όλα τα πρώτα του νεότερου ελληνικού κράτους. Η πρώτη πρωτεύουσα, το πρώτο φαρμακείο, το πρώτο Γυμνάσιο, το πρώτο κτίριο της Σχολής Ευελπίδων….
Εκεί υπάρχουν και δυο ακόμη σημαντικά μνημεία της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας που μας «δείχνουν» ως Έλληνες.

Το ένα είναι ο ναός του αγίου Σπυρίδωνος έξω από τον οποίο δολοφονήθηκε από δύο ασήμαντους Έλληνες (τα λαμόγια Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη) ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός που πέρασε από αυτόν τον τόπο: ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Ακόμη υπάρχει στον τοίχο του ναού το σημάδι από τη σφαίρα που μαζί με τον Καποδίστρια δολοφόνησε και την προοπτική η χώρα αυτή να ορθοποδήσει και να βγει από τη μιζέρια της αδερφοφαγωμάρας και των μικροπολιτικών συμφερόντων. 27 Σεπτεμβρίου 1831 με ανοιχτές τις πληγές από την Τουρκοκρατία και πρόσφατες τις μνήμες από την Επανάσταση, δολοφονείται αυτός που έδειχνε να ξέρει, να μπορεί και να θέλει. Ας είναι. Τουλάχιστον η Ελβετία χρωστάει στον Καποδίστρια το πολιτειακό της σύστημα που την έκανε αυτό που είναι τώρα. Και το αναγνωρίζει….


Το δεύτερο «μνημείο» της ιστορίας είναι το ανήλιαγο μπουντρούμι στο κάστρο Παλαμήδι, όπου πέρασε οκτώ μήνες της ζωής του ο αρχιστράτηγος απελευθερωτής της Ελλάδας από τους Τούρκους: ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Η ποινή που επιβλήθηκε στο «Γέρο του Μωριά» από ελληνικό δικαστήριο (με αιτία ξενοκίνητες κομματικές φαγωμάρες) μετά την απελευθέρωση - ίσως ως ένα νεοελληνικό «ευχαριστώ» - ήταν ο θάνατος. Ο ανεκδιήγητος μάλιστα Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Κωλέτης (έρποντας, προδίδοντας και γλείφοντας έμεινε για χρόνια στην πολιτική σκηνή και ταλαιπώρησε αρκετά το πολύπαθο αυτό γένος) απαιτούσε την άμεση εκτέλεση της ποινής. Η «φιλανθρωπία» όμως της βαυαρικής αντιβασιλείας (καθεστώς το οποίο ευχάριστα δέχθηκαν οι Έλληνες, καθώς είχαν νωρίτερα στείλει στον τάφο τον Ιωάννη Καποδίστρια) επέβαλε στον Κολοκοτρώνη την ποινή φυλάκισης στο Παλαμήδι, το οποίο λίγα χρόνια πριν είχε απελευθερωθεί από τα στρατεύματα του «Γέρου». Όταν ο Όθων ενηλικιώθηκε, απένειμε χάρη στον Κολοκοτρώνη.

Αν κάποιος από εμάς μπορεί να μείνει μέσα σε εκείνο το μπουντρούμι πάνω από 10 λεπτά, να μου το πει. Για τη λεπτομέρεια του πράγματος να σημειώσω ότι πρέπει να μπεις γονατιστός – μάλλον θα έπρεπε και κλαίγοντας… 

Σχόλια

  1. Κατ αρχάς εισαι παντελώς αμόρφωτος και άσχετος αφού αποκαλούς ασήμαντους Ελληνες και λαμόγια τους Μαυρομιχαλαίους.Ενημερωσου ασχετε και μετα γραψε.Κατα δεύτερον αυτο που δειχνεις δεν υπήρξε ποτε φυλακη του γερου.Αυτο δειχνουν στους τουριστες σαν και εσενα.Διάβασε πρωτα καλα και μετα ξεκινα να αρθρογραφείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε, με την έκδηλη εμπάθεια που δεν σου επιτρέπει να δεις καθαρά:
      - Οι Μαυρομιχαλαίοι είναι μια οικογένεια με εκατοντάδες επώνυμα και σπουδαία μέλη (μπορείς και στο διαδίκτυο να δεις τη σπουδαία γενεαλογία). Οι δυο στους οποίους αναφέρομαι έχουν ως πιο "σπουδαίο" έργο τη δολοφονία του Καποδίστρια. Και η άτιμη συνεργασία τους με τα Αγγλικά και Γαλλικά συμφέροντα (κάτι που παραδέχτηκε αργότερα και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης - πατέρας του Γεωργίου) με τα τραγικά αποτελέσματα βαραίνει πολύ περισσότερο από άλλες δράσεις. Άλλο το δέντρο, άλλο το δάσος.
      - Όσο για τη φυλακή του Κολοκοτρώνη, εάν είχες επαφές με ανθρώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ίσως μάθαινες πως η μοναδική μαρτυρία που αξιοποιήθηκε από τον αρχαιολόγο κ. Πιτερό δεν θεωρείται ως αδιαμφισβήτητη. Άσε που η προτεινόμενη φυλακή δεν διαφέρει και τα μέγιστα (σε επίπεδο διαστάσεων και συνθηκών διαβίωσης) από αυτή που δείχνουν σε τουρίστες σαν και μένα. Και ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης αναφέρεται (λίγο βέβαια) στην εμπειρία του. Και πάλι άλλο δέντρος, άλλο δάσος.
      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο, αν και, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν και πολύ ενδιαφέρον να σχολίαζες την ουσία του άρθρου. Γιατί το δάσος αποτελείται από σύνολο δέντρων.... Προσωπικά δεν αποφεύγω κανένα, καθώς σου απάντησα, αν και η εμπάθειά σου (καθώς βαραίνουν ποσοτικά οι χαρακτηρισμοί σου από την κριτική σου) μού είναι διασκεδαστική.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…