Η Κατασκήνωση στην Κάτω Βασιλική στον καιρό των κρίσεων




            Είναι η εποχή των ποικίλων κρίσεων. Και δεν αναφέρομαι καθόλου στην οικονομική κρίση. Αναφέρομαι στο ότι όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε. Και καλά κάνουμε και καλά μάς κάνουν. Κρίνονται οι θεσμοί, οι άνθρωποι, οι αντιλήψεις. Και οι κρίσεις του ανθρώπου τον καθοδηγούν στις επιλογές του.
            Μια από τις κρίσεις του καθενός είναι το πώς θα περάσει το καλοκαίρι του. Και εάν μάλιστα έχει και παιδιά, έχει και παραπάνω ευθύνη ώστε ο χρόνος να είναι δημιουργικός και αποδοτικός και όχι χαμένος και επιζήμιος.
Μια από τις καλύτερες επιλογές είναι οι Κατασκηνώσεις που λειτουργούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή έρευνα για το τι πρεσβεύει και πού αποσκοπεί η κάθε Κατασκήνωση. Ένα στοιχείο ακόμη είναι ότι στη χώρα μας λειτουργούν αρκετές εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις, αρκετές εκ των οποίων είναι και περιζήτητες ακόμη και από γονείς που δεν έχουν και τόσο στενή σχέση με την Εκκλησία.
Μια τέτοια Κατασκήνωση λειτουργεί στην περιοχή Κωστέικα της Κάτω Βασιλικής από τους συλλόγους που στηρίζουν το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Εκεί λειτουργούν κάθε καλοκαίρι τρεις κατασκηνωτικές περίοδοι με τη συμμετοχή 300 περίπου παιδιών. Πρόκειται για μια εκκλησιαστική κατασκήνωση που λειτουργεί άψογα. Κι αυτό οφείλεται σε κάποιους λόγους που θα παραθέσω όχι επειδή τους άκουσα ή τους φαντάστηκα, αλλά επειδή τους γνωρίζω από πρώτο χέρι, καθώς συμμετέχω σε αυτή την κατασκήνωση συνεχώς από το 1991, όταν τελείωσα την Α΄ Λυκείου.
Α) Πρώτον και πιο σημαντικό είναι το εκκλησιαστικό πνεύμα που επικρατεί εκεί. Αγάπη για τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και το λόγο του Θεού. Παρουσίαση του Χριστού ως φίλου και αδελφού κι όχι ως μπαμπούλα και εισπράκτορα.
Β) Ουσιαστικές και φιλικές οι σχέσεις των ανθρώπων που συμμετέχουν. Από τον αρχηγό της Κατασκήνωσης έως τον μικρότερο σε ηλικία κατασκηνωτή.
Γ) Καταξιωμένοι και ευσυνείδητοι επιστήμονες με όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνουν, πλαισιώνουν την Κατασκήνωση. Τέσσερις ιατροί βρίσκονται σε καθημερινή βάση, παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί αποτελούν το αρχηγείο και τα στελέχη, πιστοποιημένοι ναυαγοσώστες και χειριστές του ταχυπλόου για την ψυχαγωγία και την ασφάλεια των κατασκηνωτών. Και όχι μόνο αυτοί. Άλλοι σαράντα περίπου πτυχιούχοι και φοιτητές όλων των ειδικοτήτων διαθέτουν το χρόνο τους για τη σωστή λειτουργία της Κατασκήνωσης. Και όλοι προσφέρονται εθελοντικά.
Δ) Εθελοντικά επίσης διακονούν την Κατασκήνωση πάνω από εξήντα κυρίες και κύριοι στο μαγείρεμα, στην καθαριότητα, στην ετοιμασία και περιφρούρηση του χώρου, στις εκδηλώσεις, στα παιγνίδια και στην παιδαγωγία.
Ε) Η συγκεκριμένη Κατασκήνωση, όπως φαντάζομαι και οι υπόλοιπες, λειτουργεί νόμιμα και πληροί όλους τους όρους που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τις παιδικές εξοχές. Έχει ελεγχθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολεοδομία, Δνση Κοινωνικής Πρόνοιας Ναυπάκτου και Δνση Υγιεινής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος). Τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν άριστα και οι εντυπώσεις των εκπροσώπων των φορέων οι καλύτερες.
Για αυτούς τους λόγους, εκτός από τη δική μου συμμετοχή στην κατασκηνωτική περίοδο του Αυγούστου, εμπιστεύομαι πλέον και τα παιδιά μου στην Κατασκήνωση που γίνεται στην Κάτω Βασιλική.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…