Ο Χριστός μας αγαπάει δωρεάν

Χριστός Ανέστη!
Είμαστε ακόμη στην πασχαλινή περίοδο και υπό φυσιολογικές συνθήκες συνειδητής εκκλησιαστικής ζωής, το αναστάσιμο χαρμόσυνο μήνυμα πρέπει να διαποτίζει μόνιμα τη ζωή μας. Είναι δυσάρεστη όμως η ανάγκη να επισημάνουμε μία ενοχλητική όσο και απαράδεκτη αντινομία που συναντάμε κάθε χρόνο στους ναούς, την περίοδο της Μ. Εβδομάδας.
Μέσα στον πλούτο της υμνογραφίας της Μεγάλης Πέμπτης είναι θλιβερό να βλέπεις κάποιους πιστούς να στεριώνουν χαρτονομίσματα πάνω στον Εσταυρωμένο ή να κρεμάνε λουλουδάτα στεφάνια στα χέρια και στο κεφάλι του Κυρίου. Κι όλα αυτά ενώ ψάλλουμε ότι ο Ιούδας «ἀργυρίῳ πέπρακε (πούλησε), τόν μάννα χορτάσαντα τόν ἄνθρωπον». Τι νομίζουμε; Με τα λουλούδια ξαλαφρώνουμε το Χριστό από το Πάθος; Το Πάθος του Κυρίου ήταν πραγματικό και ο Χριστός θυσιάστηκε για τη δική μας σωτηρία. Αυτό που Τον ευχαριστεί είναι η διόρθωση της ζωής μας, η τήρηση των εντολών Του και να ανθήσει ο λόγος Του στις καρδιές μας.
Κατά την περιφορά του Επιταφίου γίνονται δεήσεις κατόπιν αιτήσεως με χρηματική προσφορά «για το καλό», σε ειδικό κουτί που ακολουθεί την πομπή. Κατά την προσκύνησή του, βάζουμε λεφτά στον Επιτάφιο από τάξιμο (άλλο μεγάλο θέμα αυτό, ιδιαίτερα παρεξηγημένο και διαστρεβλωμένο…). Κατά τα άλλα, καίμε τον Ιούδα, ως σύμβολο της προδοσίας και της φιλαργυρίας!!
Ένας εξωτερικός παρατηρητής θα διαπίστωνε εύκολα ασυμφωνία όλων αυτών με την αληθινή πίστη της Εκκλησίας και φτηνό πνεύμα επίδειξης. Το θέμα είναι μεγάλο και οι απαράδεκτες αυτές συνήθειες δυστυχώς είναι βαθιά ριζωμένες στη συνείδηση του απλού κόσμου. Το χειρότερο είναι ότι είναι ανεκτές ή και διατηρητέες για ευνόητους λόγους από αυτούς που θα έπρεπε να τις διώξουν.
Τι συμβολίζει ο Επιτάφιος και η περιφορά του; Τον τάφο του Χριστού και την κηδεία Του. Και τα εγκώμια που τον συνοδεύουν αναφέρονται στο μεγαλείο της θυσίας του Χριστού και στην προσμονή της Αναστάσεώς Του. Αλήθεια… Αν ήταν στο φέρετρο ένας δικός μας άνθρωπος θα αφήναμε να βάζουν πάνω του λεφτά, εάν μάλιστα σε όλη τη ζωή του ήταν αφιλοχρήματος και μιλούσε εναντίον της πλουτομανίας και υπέρ της ελεημοσύνης; Θα επιτρέπαμε στην κηδεία του να χρηματίζονται καθ᾿ οδόν αυτοί που τον συνοδεύουν; Ο Χριστός δεν είναι δικός μας Άνθρωπος; Για την ακρίβεια ο Θεάνθρωπος που μας αγάπησε τόσο πολύ ώστε να θυσιαστεί για εμάς; Δεν είναι ο Πατέρας μας; Ο αδελφός μας; Ο φίλος μας;
Ο Θεός μας δεν είναι μια αφηρημένη, απρόσωπη έννοια. Είναι ο αληθινός Τριαδικός Θεός που αποκαλύφθηκε στον κόσμο διά της Ενανθρώπησης του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδας, του Υιού και Λόγου. Είναι Πρόσωπο. Από όσα έχω μελετήσει στα ιερά κείμενα της πίστης μας, έχω διαπιστώσει ότι ο Κύριός μας είχε μία μόνιμη αλλεργία απέναντι στο χρήμα και την πρόβαλε συνεχώς.
Το θέμα της σχέσης της Εκκλησίας με τα χρήματα είναι μεγάλο και ακανθώδες και πρέπει όλοι να σκύψουμε σοβαρά και να το δούμε. Ας προσέξουμε ότι όλες οι παραθρησκευτικές οργανώσεις προσπαθούν να «ψαρέψουν» οπαδούς τονίζοντας αυτή τη σχέση. Εκκλησία είμαστε όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο κι εγώ που το υπογράφω έχουμε μερίδιο ευθύνης και την ευκαιρία να αλλάξουμε την κατάσταση. Το χρήμα είναι γλυκό για όλους. Με λίγα περισσότερα λεφτά μπορούμε να αγοράσουμε κι άλλα ρούχα, να βγούμε περισσότερες φορές έξω, να πάρουμε δεύτερο αυτοκίνητο… Πόση όμως είναι η πνευματική ζημιά που προκαλείται; Ας σκεφτούμε πόσοι σκανδαλίζονται με τα χρήματα σε μυστήρια και ιεροπραξίες, με τη χλιδή και πολυτέλεια ορισμένων ρασοφόρων, αλλά και Χριστιανών. Κι ας αναλογιστούμε τι είπε ο Χριστός για όσους προκαλούν σκάνδαλα.
Μια τελευταία αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι πιστοί θέλουν παρακίνηση για να σταματήσει η σχέση τους με το Χριστό και την Εκκλησία Του να περνάει μέσα από το χρήμα. Οι Επίσκοποι, οι ιερείς, οι θεολόγοι να βγούμε και να πούμε με θάρρος: Αδέλφια, ο Χριστός μας αγαπάει δωρεάν!! Αυτό δε λέει το Απολυτίκιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης; «Ἐξηγόρασας ἡμᾶς ἐκ τῆς κατάρας τοῦ νόμου τῷ τιμίῳ Σου αἵματι». Πλήρωσε αυτός για εμάς και μας κάλεσε κοντά Του ως φίλους και όχι ως πελάτες, ως ελεύθερους κι όχι ως υποτελείς. Καλή προσωπική Ανάσταση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…